Работници и синдикални членове от енергийния комплекс Марица-изток блокираха тази сутрин

...
Работници и синдикални членове от енергийния комплекс Марица-изток блокираха тази сутрин
Коментари Харесай

Миньори и енергетици блокират основните пътни артерии в страната, затворен е Проходът на републиката

Работници и синдикални членове от енергийния комплекс " Марица-изток "  блокираха тази заран придвижването в различни точки на област Стара Загора и Дупница. На автомагистрала " Струма " полицията употребява сълзотворен газ и плаши борещите се за бъдещето си служащи.

 

Блокиран е и изходът към Прохода на републиката при Гурково. Вече се е образувала опашка от коли ТИР-ове. Блокиран е и алтернативният път при Дупница. Тапата на Автомагистрала Струма край града е 15 км.

 

Блокиран е и пътят от Стара Загора към автомагистрала " Тракия "  при отбивката за село Загоре. Движението е спряно и в по пътя Гълъбово-Обручище. Блокада има и край село Бъдеще по пътя Стара Загора - Хасково.

 

Енергетици и миньори затвориха и автомагистрала " Струма ". Миньори и енергетици от „ Мин индъстри “ – Перник и Топлофикация Перник стачкуват на пътен възел " Даскалово ", като затвориха придвижването на изхода в посока Перник.

 

Служители от " Топлофикация Русе " проведоха тази заран митинг край Граничния контролно-пропускателен пункт " Дунав мост ".
Те обикаляха с персоналните си коли кръговото кръстовище в региона на граничния пункт и блокираха придвижването за към половин час.

 

Протестиращите декларират, че желаят обективен енергиен преход, който да им подсигурява работни места. Те са срещу териториалните проекти за обективен преход, които съгласно тях обричат на смърт въгледобивната енергетика и по особено комплекса " Марица-изток " в настоящия им вид. Според протестиращите миньори проектите плануват средства единствено за слънчеви и вятърни паркове и акумулатори, само че не и за производства, които обезпечават работни места за близо 20 000 служащи, директно заети в комплекса.

 

Категорични са, че в случай че проектите се одобряват в този тип, митингите ще продължат и ще блокират цялата страна.

 

Въпросните териториални проекти плануват именно развитие на планове и вложения в райони с въглищни мини, които би трябвало да бъдат затворени съгласно проектите за по-чист рандеман на сила.

 

Плановете бяха включени като точка от дневния ред на съвещанието на Министерски съвет в сряда, само че бяха отсрочени точно поради митинга на синдикатите. Днес следва ново съвещание.

 

Хората желаят удължение на периода, в който да бъде разискван Териториалния проект за обективен преход на Стара Загора.


" Териториалните проекти се подходиха на мрачно. Нямаше публично разискване нито с нас, енергетиците и миньорите, нито с регионални кметове или с представители на страната и гражданските придвижвания. Ако тези проекти бъдат признати през днешния ден от Министерски съвет, това значи че енергийната и въглищната индустрия в България ще бъдат унищожени. Намаляването, от време на време, през избран интервал от време в годините на мощностите от енергийните комплекси, както в Стара Загора, по този начин и в Бобов дол и в Перник ще докара до извънредно ограничаване на производството на електричество ", сподели един от водачите на протестиращите.

 

Енергетици и миньори затвориха и автомагистрала " Струма ". Протестиращи има на няколко места - в региона на Дупница и пътен възел " Бинека “, посока София, с.Дяково и Бобошево. На място има и полицейски чиновници. Полицията употребява сълзотворен газ и плаши борещите се за бъдещето си служащи.

От сутринта затваряме автомагистралата, само че пропущаме коли, на всеки 10 минути, тъй като хората пътуват за летище, за болница, изясни пред Българска телеграфна агенция водачът на КНСБ в Дупница Тодорка Дамянова.

Протестът е против териториалния проект за обективен преход и отпадането на датата 2026 година за затваряне на Топлоелектрическа централа " Бобов дол ". Според протестиращите това ще остави стотици хора от Бобов дол, Дупница и останалите общини в района без прехранване.

Протестиращите не са съгласни и с предлагането за понижаване на мощностите на топлоелектрическата централа. Според тях няма друга опция за устойчива претовареност, което ще докара до обезлюдяване на района. Протестът е разгласен като неопределен и цивилен.

Блокади има и на още няколко места в област Стара Загора - на Автомагистрала " Тракия " край Стара Загора и в Гълъбово. Протестите са безсрочни до отлагането на проектите на държавното управление да одобри Териториалните проекти в настоящия им тип.

 

 

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР